Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok területi szervezete

Tárgyalás az ágazati vezetőkkel

Kedves Kollégák!

2024. április 4-én, csütörtökön a MOK fogorvos képviselői egyeztető tárgyaláson vettek részt az Egészségügyi Államtitkárság kezdeményezésére.

A fogorvos küldöttséget Dr. Skapinyecz Tibor a MOK fogorvos alelnöke vezette, a találkozón részt vettek még, Dr. Linninger Mercedes, a Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke, valamint Dr. Pinke Ildikó és Dr. Hegedüs Tamás, a MOK titkárai is. Az ágazati irányítást Dr. Takács Péter Államtitkár Úr, Bidló Judit Helyettes Államtitkár Asszony és kollégáin kívül a NEAK részéről Dr. Kőrösi László és Falusi Zsófia, míg az OKFŐ részéről Dr. Wernigg Róbert képviselték.

Dr. Takács Péter Államtitkár Úr kezdeményezésére először az alapellátás-finanszírozás kérdéseit érintettük. Ismét felvetettük, hogy
- szükségszerű a teljesítmény valós értéken való finanszírozása;
- az önkormányzatok, valamint a szolgáltatók feladatainak pontos, és egységes definiálása;
- a fix díjak és teljesítmény-díjak arányának szolgáltatók számára is elfogadható meghatározása;
- a szabályszerűen működő praxisok érdekében hatékony ellenőrzési rendszer kidolgozása. mellyel kiszűrhetőek a valótlan teljesítmények.

Ezekhez várja Államtitkár Úr a Kamara javaslatait.

Újra szóvá tettük a szakellátás nehéz helyzetét is, hiszen kollégáink praxisjog hiányában elesnek a magasabb bértámogatás lehetőségétől, ezáltal a szakorvosok alacsony száma miatt sem a betegbiztonság, sem az utánpótlás biztosítása nem megoldott.
Tárgyalópartnereink nyitottan állva a kérdéshez ígéretet tettek arra, hogy áttekintik a bértámogatás biztosításának jogszabályi lehetőségeit.

A szakellátás szakorvos-utánpótlás támogatásának kérdésében a szakmánkat a Magyar Rezidens Szövetség részéről is képviselő Dr. Hegedüs Tamás ösztöndíj-program ötletét Bidló Judit Helyettes Államtitkár Asszony pozitívan értékelte, a javaslat írásos benyújtását kérte.

Újfent megemlítésre került az iskolafogászat kérdésköre is, melyre Államtitkár Úr javaslatára egy jövőbeli, teljes alkalommal térünk majd ki részletesen. Kérelmeztük, hogy ezen egyeztetésen a Fogorvosok Területi Szervezete Iskolafogászati Munkacsoportjának vezetője is részt vehessen.

A kért anyagokat a Fogorvosok Területi Szervezete elnöksége a Kollegiális Szakmai vezetőkkel, valamint a Rezidens Szövetséggel egyeztetve mielőbb megküldi az Államtitkárság részére.

Kollegiális üdvözlettel 

Dr. Skapinyecz Tibor                          Dr. Linninger Mercedes
Magyar Orvosi Kamara alelnöke        MOK Fogorvosok Területi Szervezete elnöke 

 

 

 

Minden jog fenntartva © 2024