EESZT adatszolgáltatási kötelezettség

Tisztelt Kollegák!

A 37/2020. (X. 30.) EMMI rendelet módosította a 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendeletet (”EESZT Rendelet”). Így bővült az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső adatok köre. 3 hónapos türelmi idő követően, 2021. február 1. napjától kötelezően továbbítani kell többek között a:

  • Fogorvosi és gyermekfogorvosi alapellátási eseményt
  • Fogászati szakellátást
  • Iskolafogászati ellátást*

a Központi esemény katalógusba.
* Iskolafogászati ellátás esetében 6 hónap a türelmi idő, jelentési kötelezettség 2021. május 1. napjától áll fennt.

2020. július 1-ig kellett elvégezni a műszaki csatlakozásta műszaki csatlakozást. Ez annyit jelent, hogy jelenleg minden fogorvos kolléga birtokában kell lennie már egy az EESZT portálról letölthető tanúsítványnak, amely a műszaki csatlakozás meglétét tanúsítja. A jelentésre eddig is lehetőség volt, de csak önkéntes alapon - járóbeteg szakellátást jelentve. A jelentési kötelezettség jogilag eddig nem állt fenn, csak a műszaki csatlakozási kötelezettség. Az EESZT rendelet módosításával a helyzet változott: már fennáll. Ennek köszönhetően az ÁEEK (vagy 2021-től a jogutódja az OKFŐ / Országos Kórház Főparancsnokság) visszavonhatja / szüneteltetheti a működési engedélyét, aki nem teljesíti a folyamatos adatszolgáltatási kötelezettséget a Térbe. Ez mind az közfinanszírozott, mind a magánszolgáltatókra vonatkozik. Továbbá a NEAK e mellett jogosult összenézni - közfinanszírozott szolgáltatók esetében, az e-Jelentéssel az EESZT-be szolgáltatott adatokat, különbözet esetén szintén jogosult büntetés kiszabására.

EESZT honlapján lévő tájékoztatás: https://e-egeszsegugy.gov.hu/adatszolgaltatasi-kotelezettseg

A jogtárban lévő EESZT rendelet is már a módosításokkal tartalmazza a fogorvosokra vonatkozó részeket: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1600039.emm

 
2020-12-08 10:16