Főoldal

Még általános iskolás voltam, amikor megküzdve az időeltolódással, izgatottan vártam a montreali olimpiai játékok vízilabda tornájáról a közvetítést. Aki látta, annak úgy tűnt, a vízilabda a földkerekség legegyszerűbb játéka: fel kell úszni az ellenfél kapujáig, ott be kell játszani a labdát középre, és aki ott áll, az bedobja. Ez a valaki - a Center -,  abban a csapatban Dr. Szívós István volt, és azóta, amióta a technika megengedi, hogy csodálatos víz alatti felvételeken láthassuk, mi történik a víz alatt, az biztos, cseppet sem irigyli senki Szívós doktort, hogy négy negyeden keresztül élvezhette a back-ek társaságát, a szó szerinti élveboncolást. Abban a csapatban szinte mindenki doktor volt, úgyis játszottak, tanították a pólót a világnak, olimpiai bajnokok lettek. Csak úgy mellesleg Pista volt kétszer Európa-bajnok, és volt világbajnok is, és beválasztották az úszók halhatatlanjai közé.

Amikor a ’80-as évek második felében fogorvostanhallgatóként Gyermekfogászat gyakorlaton oktatóm lett, nem jutottam szóhoz a büszkeségtől, megtiszteltetéstől, mondanom sem kell, sokszor kértük, hogy a szakmai dolgok mellett meséljen az olimpiáról. Mindig boldogan tette, és mi mindig megmosolyogtuk, amikor a Krúdy Gyula utcai rendelő helyiségei között áthaladva le kellett hajtania a fejét, amikor a szobába bejött, mert nem fért át az ajtón. A gyerekek, a kis páciensei imádták, mi pedig nem tudtuk elképzelni, hatalmas kezeivel, hogy fér be a csöppségek szájába (ne felejtsük, attól a kéztől Dolgusin is rettegett). Mindig megoldotta, és alázattal, empátiával közeledett a gyerekekhez, akik természetesen nem tudták, ki az, aki próbál a fájdalmukon segíteni, csak azt lehetett látni, hogy mindig megnyerte a bizalmukat.

A ’90-es évek közepén engem ért a megtiszteltetés, hogy riportot készíthettem vele a Magyar Fogorvos újság számára, lakásán fogadott és boldogan vette elő az albumból a megsárgult képeket. Hatalmas sportcsalád az övé, volt mit mutatnia. Édesapja is olimpiai bajnok volt, fia világbajnok.

Sportsikerei közül, mikor megkérdezett, hogy szerintem mire a legbüszkébb, én azonnal Montrealt vágtam rá. Ő határozottan kijavított és elmesélte, mekkora dolog volt, amikor Fradi elnökként a ’90-es évek közepén, az elnöksége alatt elmondhatták, hogy egyszerre lett bajnok a labdarúgó-, a vízilabda-, a kézilabda-, a kosárlabda- és a jégkorongcsapat.

Rá mindenki a sportteljesítménye miatt emlékezik, de ne felejtsük el, választott hivatásában, a fogorvoslásban is maradandót alkotott. Ő volt, aki felismerte, hogy a fogyatékkal élő gyerekek fogorvosi ellátásához fel kell építeni egy olyan rendelőt, ahol együtt tud dolgozni aneszteziológus és fogorvos és a II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán kialakított speciális műtőben évtizedeken keresztül volt a fogorvos konzulens.

Most, nyár végén, amikor Egyetemünk alapításának 250 éves évfordulója alkalmából Nyári Egyetemet szerveztünk, az elsők között hívtuk meg Szívós Istvánt, és nem véletlenül a szekciónak, amelyen Ő is részt vett, „Orvosok a márványtábláról” nevet adtuk. A felkérésünket rögtön elvállalta, sőt örömünkre az esti filmklubra is eljött, ahol a Szabadság, szerelem című filmről beszélgettünk. A film 1956-ban játszódik, a melbourne-i olimpia vízilabda tornájának emlékezetes magyar-szovjet mérkőzését eleveníti fel, és ugyan Pista akkor még csak 8 éves volt, de édesapja aranyéremmel jött onnan haza, így ő is sokat hallott az ott történtekről, ezt osztotta meg velünk.

Ha valaki belép a Semmelweis Egyetem főépületébe, az Üllői út 26-ba, álljon meg egy pillanatra, nézzen fel balra és látni fogja Dr. Szívós Istvánt a márványtáblán.

Hajtsunk fejet, és tisztelegjünk legendás élete előtt!

 

Pista!

Nyugodj békében!

  

Hermann Péter


 

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2020. január 1. határidővel valamennyi egészségügyi szolgáltatószámára, így a fogorvosok számára is(magánszolgáltatók is!) kötelező az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) való csatlakozás, 2020. június 1. napjától pedig az adatszolgáltatás.

A csatlakozás menetével és az adatszolgáltatással kapcsolatos tudnivalókat az alábbi linken találják:

https://e-egeszsegugy.gov.hu/maganszolgaltatoi-csatlakozas-2019

Az esetleges kérdéseikkel kérjük, hogy közvetlenül az EESZT működéséért felelős Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz (ÁEEK) legyenek szívesek fordulni az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

cím: 1125 Budapest Diós árok 1-3.

telefonszám: +36 1 920 1050

email: helpdesk.eeszt@aeek.hu


 

A MOK Fogorvosok Területi Szervezetének meghívására 2019. augusztus 30-i elnökségi ülést meglátogatta dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, mely annak a közel egytucat megbeszélésnek az eredménye, melyet az utóbbi félévben a MOK Fogorvosok Területi Szervezete az Államtitkársággal folytatott.

A megbeszélés során Államtitkár Asszony ismertette az EMMI javaslatát, hogy melyek azok a lépések, amelyek alapján több lépcsőben, 2021-ig bezárólag a fogorvosi ellátórendszer plusz forráshoz juthat:

1.)    2019. évben egyszeri, nem beépülő, egyösszegű 1.500.000 Ft-os támogatásban részesülne a fogorvosi alap- és szakellátás

2.)    2020.01.01-től a bázisba beépülve, a rezsitámogatás összege havi 380.000,- Ft-ra emelkedne, amely az alapellátásnál a jelenlegi 130.000,- Ft-hoz képest plusz 250.000,- Ft, a szakellátásnál (mivel eddig nem részesült rezsitámogatásban) 380.000,- Ft emelkedést jelentene.

3.)    2021.01.01-től ez a beépült rezsitámogatás összege még további 140.000,- Ft-tal emelkedne, mind az alap-, mind a szakellátásnál, így elérve az 520.000,- Ft/hó rezsitámogatás összegét.  

Az elnökség tagjai a javaslatot megvitatták, melyet követően szavazással nyilvánítottak véleményt.

A 24 fő szavazati jogú elnökségi tagból 22 fő volt jelen. Az ismertetett javaslatot 19 fő támogatta (86,3%) és 3 fő (13,6%) ellenezte.    

Az elnökség jelezte, hogy ennek az összegnek valamilyen úton a kb. 12%-nyi közalkalmazotti állománynál is meg kell jelennie.

A jelenlévők továbbá hangsúlyozták, hogy ezen intézkedések első lépésnek fogadhatók el, hiszen még így sem zárult a háziorvosi és fogorvosi ellátórendszer finanszírozása között kialakult olló. Amennyiben a továbbiakban az alapellátás többi résztvevője emelésben részesül, akkor a fogorvosoknak szánt juttatásnak együtt kell mozognia annak a mértékével.

 

Dr.

Név

Tisztség

Szavazat

Dr.

Mérei Eszter

Baranya megye

Igen

 

Ianosné Dr. Gurzó Mária Magdolna

Békés megye

Igen

Dr.

Farkas Tamás Béla

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Igen

Dr.

Linninger Mercedes

Budapest

Igen

Dr.

Füzesi Helga

Csongrád megye

Igen

Dr.

Szappanos Mária

Fejér megye

Igen

Dr.

Gyenes Mária Magdolna

Győr-Moson-Sopron megye

Igen

Dr.

Czeglédy Mária

Hajdú-Bihar megye

Igen

Dr.

Fekete Tünde

Heves megye

Igen

Dr.

Kovács Éva

Jász-Nagykun-Szolnok megye

nem volt jelen

Dr.

Mészáros Márta

Komárom-Esztergom megye

Igen

Dr.

Kerényi Csaba

Nógrád megye

Igen

Dr.

Kárász Anikó

Pest megye

Nem

Dr.

Vajda Levente

Somogy megye

Igen

Dr.

Karászi Zsolt András

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Nem

Dr.

Oszbach Richárd József

Tolna megye

Igen

Dr.

Schultz Antal

Vas megye

Igen

Dr.

Ritoók Judit Ibolya

Veszprém megye

Igen

Dr.

Nagy Ákos

Zala megye

Nem

Dr.

Herczeg Olga

alelnök

Igen

Dr.

Skapinyecz Tibor

alelnök

Igen

Dr.

Jáky László

titkár

nem volt jelen

Dr.

Piros Zsuzsanna

titkár

Igen

Dr.

Hermann Péter

elnök

Igen


 

Tisztelt Kollégák!

Megjelent az Állami Egészségügyi Ellátó Központ "Megyei és országos kollegiális szakmai vezetők kiválasztására vonatkozó pályázati hirdetménye"

A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet 14. § (1) bekezdése és 15. § (1)-(2) bekezdései alapján az ÁEEK megyénként és a fővárosban 1-1 fő megyei kollegiális szakmai vezető háziorvost, házi gyermekorvost és fogorvost valamint országosan 1-1 fő országos kollegiális szakmai vezető háziorvost, házi gyermekorvost, és fogorvost bíz meg. 
 
A rendelet szerint a beérkezett pályázatokat az ÁEEK főigazgatója által delegált 1 főből, az ÁEEK-ben működő alapellátási módszertani feladatokat ellátó vezetőből, valamint a szakterület szerint érintett egészségügyi szakmai kollégiumi tagozat által delegált 1 főből álló bizottság bírálja el,  a Magyar Orvosi Kamara véleményezése után.

A pályázat benyújtásának határideje: 2019. augusztus 4.
 
A letölthető pályázati kiírások és nyilatkozatok itt érhetőek el:

 

https://www.aeek.hu/-/kollegialis-szakmai-vezetoi-palyazat


 

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezete korábbi évek gyakorlatához híven folyamatosan törekszik minél több térítésmentes továbbképzést szervezni, hogy a kollégák anyagi terheit csökkenthesse, ezért a távoktatást 2019. évben is tagi szolgáltatásként tagjai számára térítésmentessé tette.

Szeretnénk a kollégák „otthonába” vinni a pontszerzés lehetőségét és őszintén reméljük, hogy növekedni fog a felhasználói kör és a számítógépet rendszeresen használó táptalajon „felnövekvő” fiatal kollégák mellett sikerül megnyernünk a középső generációt, valamint az örökifjú idősebb korosztályt is.

 

A távoktatási tanfolyamokhoz folyamatos csatlakozási lehetőség és a regisztráció biztosított.

Jelentkezni kizárólag az OFTEX portálon keresztül lehet. (www.oftex.hu)

 

Kódszám:

Cím:

Kredit pont:

Időszak:

SE-FOG/2019.I./00029

Fogorvosi Távoktatás 2019 I.2

5

2019.05.01 – 2019.06.16.

SE-FOG/2019.II/00001

Fogorvosi Távoktatás 2019II.1

5

2019.07.01 – 2019.10.01.

SE-FOG/2019.II/00011

Fogorvosi Távoktatás 2019II.2

5

2019.10.02 – 2019.12.01.

 

 

 

 

Díja: a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezete rendezett tagdíjjal rendelkező tagjai részére térítésmentes.

Kreditpont: a továbbképzésről szóló 64/2011. (XI.29.) NEFMI rendelet 4.§ (3) bekezdése szerint évente 20 pont írható jóvá.

Célcsoport: a fogorvosi diplomával, vagy fogorvosi diplomával megszerezhető szakképesítéssel rendelkezők számára a tanfolyamon megszerzett pontszám a „szabadon választható” pontok közé kerül jóváírásra.

Őszintén reméljük, hogy a kollegák minél nagyobb számba kihasználják ezt a lehetőséget.

 

 

Dr. Hermann Péter

elnök


 


 

 

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezete 2019. május17-18-án rendezi meg a XII. Magyar Fogorvosnapokat az ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömbjében. Hagyományteremtő, közel negyedszázad szakmai történelmét keretekbe foglaló rendezvény az egyik leglátogatottabb, legrangosabb esemény, mely ismét lehetőséget teremt a találkozásra. Szakmapolitikai fórum, továbbképzés és a FOKESZ által rendezett reprezentatív szakkiállítás két napba sűrítve.

A továbbképzésen történő részvételt - tagi szolgáltatás keretében – a MOK Fogorvosok TESZ tagjai számára térítésmentesen biztosítjuk.

Jelentkezni kizárólag a www.oftex.hu portálon keresztül lehet.

Akkreditációs szám: SE-FOG/2019.I./00037

Jellege: szakma szerinti szabadon választható

(Az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szóló 64/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet 4.§ (5) alapján: A továbbképzési időszak alatt a továbbképzésre kötelezettnek szakképesítésenként legalább 25 pontot olyan, az (1) bekezdés a) pontja szerinti tanfolyam teljesítésével kell megszereznie, amelynek a célcsoportjában a továbbképzésre kötelezett szakképesítése (szakképesítései) szerepel (szerepelnek).

Kredit pontértéke: 25

Részvételi feltétel: MOK Alapszabály szerinti tagsági díj rendezettség.

Jelentkezési határidő: 2019. április 22.

Felhívjuk figyelmét, hogy a továbbképzésekre történő regisztrálás - a részvételi feltételek teljesítése esetén - a jelentkezések beérkezésének sorrendjében, a helyszín befogadóképességének függvényében a létszám beteltéig ill. a jelentkezési határidőig történik.

Változatlanul a fogorvoslás aktuális témaköreire igyekszünk fókuszálni, de az általános orvosi határterületek közül is kiemelünk néhányat figyelemfelkeltés céljából. Autentikus forrásból merítve szeretnénk körüljárni az új és a többi szakvizsgánk követelményrendszerét, ismertetni a szakvizsgarendszer változásait.

Felkért előadók:

 • Dr. Werling Klára
  egyetemi docens
  Semmelweis Egyetem ÁOK II. Belgyógyászati Klinika
  Hepatitis C vírus és fertőzés fogászati vonatkozásai
   
 • Dr. Szlávik János
  osztályvezető főorvos
  Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Infektológiai Osztály
  Miért emelkedik a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon?
   
 • Dr. Iványi Zsolt Dániel
  klinikaigazgató-helyettes, egyetemi docens
  Semmelweis Egyetem ÁOK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika
  A fogorvosi rendelőben végzett szedálás szakmai protokollja
   
 • Dr. Körmöczi Kinga Renáta
  egyetemi tanársegéd
  Semmelweis Egyetem FOK Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika
  Fogászati érzéstelenítés a XXI. században
   
 • Dr. Fejérdy Pál
  elnök
  Szakmai Kollégium Fog-és Szájbetegségek Tagozata
  Általános tájékoztatás a szakvizsga rendszerről
   

Fogorvosi diplomával megszerezhető szakképesítések és licensz vizsgák bemutatása

 

 • Dr. Joób-Fancsaly Árpád
  elnök
  Magyar Fogorvosok Imlantológiai Társasága
  Szakvizsga: Orális implantológia és Dento-alveoláris sebészet
   
 • Dr. Windisch Péter
  elnök
  Magyar Parodontológiai Társaság
  Szakvizsga: Parodontológia
   
 • Dr. Krajczár Károly
  elnök
  Magyar Endodontiai Társaság
  Szakvizsga: Endodontia
   
 • Dr. Hegedűs Csaba
  elnök
  Magyar Fogorvosok Fogpótlástani Társasága
  Szakvizsga: Fogpótlás
   
 • Dr. Dobó Nagy Csaba
  elnök
  Magyar Dento-Maxillo-Faciális Radiológiai Társaság
  Szakvizsga: Dento-maxillo-faciális radiológia
   
 • Dr. Rózsa Noémi
  titkár
  Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság
  Szakvizsga: Fogszabályozás
   
 • Dr. Szántó Ildikó
  elnök
  Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság
  Szakvizsga: Gyermekfogászat
    

A továbbképzésen történő részvételre vonatkozó visszaigazolást, vonalkódos kártyát és további részletes információkat a rendezvény előtt 2 héttel a jelentkezési felületen megadott értesítési címére postai úton küldjük meg.

Tájékoztatjuk, hogy a továbbképzés ideje alatt a részvétel kontrollálása céljából ismételt, napközbeni jelenlét ellenőrzésre is sor kerülhet. A megszerezhető kredit pont az igazolt részvétel arányában kerül jóváírásra.

Természetesen nem maradhatnak el a szakma fejlődését, a gyógyítás bővülő lehetőségeit bemutató workshopok, termék-anyag, eszköz és gépújdonságok sem. Ebben tradicionális, együttműködő partnerünk a Fogászati Gyártók és Kereskedők Szövetsége, akikkel közösen mindig igyekeztünk a fogorvosok és a kiállítók számára megteremteni a találkozás legoptimálisabb feltételeit, különleges programokkal várni az érdeklődőket.

Amennyiben a jelentkezése bármilyen technikai akadályba ütközik a 1/353-2188-as telefonszámon készséggel állunk rendelkezésére.

Őszintén reméljük, hogy a kollegák nagy számban élnek a térítésmentes továbbképzésen történő részvétel lehetőségével és minél több fogorvost üdvözölhetünk a rendezvényen.

 

                Dr. Gerle János                                                   Dr. Hermann Péter
                   MOK alelnök                                                                 elnök 

Egy kollégánk kérésére felhívjuk az érintettek figyelmét az alábbi facebook csoporthoz való csatlakozás lehetőségére:


https://www.facebook.com/groups/674980239371319/

A csoport a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK, jogelődje az OEP) szerződött fogorvosok jogi-, szakmai-, érdekérvényesítő támogatására jött létre.

A „Neak (oep) Fogorvosok” egy önszervező, ingyenes és zárt csoport. A csoport megtalálható a linkre kattintva vagy az internetes böngésző keresőjébe beírva.

A csatlakozáshoz regisztráció szükséges.

 


 

A Fogpótlástani Klinika egykori igazgatóhelyettese, a Magyar Orvosi Kamara volt elnöke 81 éves volt.


 

 
Előző Következő