Hírek

Munkacsoportok létrehozása

Tisztelt Tagjaink!

A MOK Fogorvosok Területi Szervezete elnöksége a 2024. január 22-i ülésén hozott 6/2024. (I.22.) sz. határozatával egyhangúlag döntést hozott az

  • iskolafogászati
  • szakellátási
  • alapellátási
  • magánellátási
  • egyetemi szakellátási
  • rezidensi

munkacsoportok létrehozása vonatkozásában.

Megkezdődött a megalakulásukhoz szükséges ügyrendek előkészítése, melynek elfogadását követően a munkacsoportok felállítása elindulhat.

A munkacsoportok fokozatosan, a problémák prioritási sorrendjében kerülnek megalakításra.

Mint korábban is jeleztük nagyon fontosnak tartjuk ezen csoportok létrehozását, melyek az adott szakmai területet érintő problémák feltérképezése alapján döntéselőkészítő, szakmai javaslatokat kidolgozó anyagok összeállításával segítik a Fogorvosok Területi Szervezete elnökének és elnökségének munkáját.

Facebook csoport csatlakozási tájékoztató

Tisztelt Tagjaink!

Ezúton szeretnénk tájékoztatást nyújtani a MOK Fogorvosok Területi Szervezetének facebook csoportjával kapcsolatban.
Ez egy zárt közösségi felület, melynek működtetésére semmilyen kötelezettség nincs. Ezt évekkel ezelőtt dr. Schmidt Péter alelnök úr abból a célból alapította, hogy a kamarai hírek, információk áramlást gyorsítani tudjuk a kamarai tagok felé. 

A felületen közzétételre kerülnek - a honlap mellett – a(z)

  • aktuális szakmai – kamarai anyagok, levelezések
  • tagi szolgáltatásaink (ingyenes továbbképzések, távoktatások)
  • kamarai kedvezmények igénybevételének lehetősége

Az oldalon elhelyezett anyagokhoz hozzászólási lehetőség nincs, mert a csoport adminisztrátorai heti 40 órás főállású fogorvosok, akik mindemellett végzik a kamarai tevékenységüket, így az állandó moderálást, vitafolyamok koordinálását, válaszok megküldését nincs lehetőségük felvállalni. Továbbá nem szeretnénk felületet biztosítani a fogorvosi hivatáshoz nem méltó kommentek, megnyilvánulások publikálására, mely sajnos az utóbbi időszakban – pár személyt érintve - több platformon is helyet kapott.

Természetesen a kamarai hivatalos csatornák továbbra is rendelkezésre állnak, melyen, ha több tagot is érintő kérdést, információt kapunk, azok posztolásra kerülnek.

Egyedüli célunk a tagság felé jelezni az aktuális híreket és tájékoztatást adni a felmerülő lehetőségekről, kötelezettségekről.

Csatlakozzon még ma a MOK Fogorvosok Területi Szervezete nevű csoporthoz, melyet az alábbi linken keresztül is megtehet:

https://www.facebook.com/groups/2438740643056170/?ref=share

A jelentkezéskor kötelező a csatlakozási kérelem kérdéseire történő válaszadás, annak érdekében, hogy a csoportba csak a kamarai tagság lehessen jelen. Kérjük különösen ügyeljen az orvosi nyilvántartási számának (bélyegző száma) megadására.

Bízunk benne, hogy Önt is mielőbb a csoport tagjai között üdvözölhetjük, hogy gyorsabban értesüljön a szervezetünket és szakmánkat érintő legrelevánsabb kérdésekről!

Kollegiális üdvözlettel

Dr. Linninger Mercedes
elnök

Kifogásolható hirdetés

Kedves Kollégák!
A napokban számos bejelentés érkezett egy rendkívül kifogásolható hirdetés miatt.
A problémát saját hatáskörben eljárva, jogász segítségével vizsgáltuk meg, és az alább is látható levelet küldtük el.
Fontos, hogy ha bármelyiküket érdeksérelem éri, akkor számíthatnak a segítségünkre!
Figyeljünk egymásra, tartsuk szakmánkat a megbízható, etikus körülmények között!

XIV. Magyar Fogorvosnapok

Kedves Kolléganők, Kedves Kollégák!

A MOK Fogorvosok Területi Szervezete 2024. május 10-11-én rendezi meg a XIV. Magyar Fogorvosnapokat Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusának 1/A épületében (Északi Tömb).

A több mint negyed százados hagyományokkal rendelkező kamarai-szakmai találkozó a fogorvostársadalom egyik leglátogatottabb eseménye.

A program alapvetően a digitális technológia és mesterséges intelligencia köré szerveződik, melynek részletes tematikáját a jelentkezési felületen megtalálják.

A részvételt a jelentkezés sorrendjében - a létszám beteltéig -, tagi szolgáltatásként térítésmentesen biztosítjuk tagjainknak, ahol szakma szerinti szabadon választható 28 kreditpont megszerzésére van lehetőség.

Jelentkezni kizárólag a www.oftex.hu portálon keresztül lehet.
Akkreditációs szám: SE-FOG/2024.I./00080
Jelentkezési határidő: 2024. április 18.

Találkozzunk személyesen és töltsük ezt a két napot szakmai ismereteink bővítésével és egymás társaságában.

 

Praxisvásárlási támogatás

Tisztelt Kollégák!

Mint arról december 14-én már tájékoztattuk Önöket, december 12-én levélben fordultunk dr. Takács Péter Államtitkár Úrhoz a praxisvásárlási támogatás méltánytalanságának ügyében.
A tegnapi napon az alábbi válasz érkezett, melyet örömmel osztok meg Önökkel.

"Dr. Linninger Mercedes elnök
MOK Fogorvosok Területi Szervezete

Tisztelt Elnök Asszony!

A fogorvosok praxisjog vásárlási támogatására vonatkozó kérelmüket köszönettel megkaptuk. A megkeresésében foglaltakat megvizsgáltuk, mellyel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.
A pályázati kiírások a vonatkozó jogszabály alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Országos Kórházi Főigazgatóság együttműködésében kerülnek előkészítésre, ezért a megkeresésében foglaltakat az érintett szervek bevonásával áttekintettük. Tájékoztatom, hogy a praxisjogvásárlási támogatás fogorvosok részére történő kiterjesztésére irányuló javaslatot Államtitkár Úr támogatja, melynek érdekében folyamatban van a szükséges jogszabály-módosítás előkészítése.
Hivatásuk iránti elkötelezettségüket, áldozatos munkájukat megköszönve továbbra is számítok a szervezet konstruktív javaslataira, amelynek eredményeként reményeim szerint a jövőben is együtt dolgozhatunk a magyar emberek egészségének megőrzésében.

Tisztelettel:
dr. Takács Péter államtitkár úr megbízásából,

Szabó Ildikó
Koordinációs referens
Egészségügyi Államtitkári Kabinet"

 

Iskolafogászat és szakellátás

Tisztelt Kollégák!

Habár 2023. szeptemberében többedik alkalommal tárgyalást kezdeményeztünk az iskolafogászat és a szakellátás ügyében, az Államtitkárság által kért adatok benyújtása után a konzultáció megszakadt.

A mai nappal ismételten kértük az ügy súlyára való tekintettel annak folytatását.

Szabadságok kiadása

Tisztelt Kollégák!

Eszjtv. hatálya alá tartozó fogorvosok tekintetében szeretnénk felmérni, hogy a korábbi év(ek)ről megmaradt szabadságok 2024. évben történő kiadása vagy kompenzálása megoldott-e a munkáltató részéről.

Ha  ennek vonatkozásában bármilyen  jogellenes helyzete van, akkor kérjük, hogy az érintett intézmény megjelölésével legkésőbb 2024. január 16-án 14 óráig szíveskedjenek jelezni a kamara@fogorvos.hu címre.

Praxisjog vásárlási támogatás kérdése

Mint arról december 9-i posztunkban beszámoltunk, a NEAK honlapján megjelentek az alapellátási praxisok támogatására vonatkozó 2024-es pályázatok.
Mivel a pályázhatóság feltételeit jogszabály (43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 18/A. §) rögzíti, így bár letelepedési támogatásra igen, de praxisjog vásárlási támogatásra nem jogosultak a fogorvos kollégák.
Ez a jogszabályi kitétel véleményünk szerint nem csak méltánytalan, hanem kifejezetten diszkriminatív is. Ezért az alább olvasható levélben kértük Dr. Takács Péter Államtitkár Urat a helyzet megoldására.