EESZT jelentési kötelezettség - ingyenes szoftver lehetőség NEAK szerződött praxisok részére

Tisztelt Kollégák!

Az elmúlt időszakban számtalan megkeresés érkezett hozzánk az EESZT adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése miatt. Korábban már tájékoztatást adtunk, hogy e témakörben felvettük a kapcsolatot az ÁEEK EESZT Fenntartási és Üzemeltetési Főosztályával. A MOK Fogorvosok Területi Szervezete 2019. december 13-i elnökségi ülésen meghívásunkra részt vett Mázi Miklós az érintett főosztály modulfelelősi csoportvezetője.

Az ülésen az ország minden megyéjéből részt vett elnökségi tagok kérdéseket intéztek hozzá az EESZT jelentési kötelezettségére és annak informatikai megvalósítására vonatkozóan.

Az elnökségi tagok már akkor kezdeményezték, hogy a NEAK szerződött praxisok tekintetében – a dupla adminisztrációt elkerülve – a NEAK és az EESZT jelentési kötelezettséget egy programban kellene megvalósítani. Továbbá jeleztük, hogy jelentős anyagi beruházást igényel a magánrendelők tekintetében is a jelentési kötelezettségre alkalmas program használata.

Már akkor körvonalazódott, hogy a fogászati ellátás további haladékot, mentességet vélhetően nem fog kapni a jelentési kötelezettség teljesítésére vonatkozóan.  

Az ülésen felvetetteket és a kollégáktól beérkezett kérdéseket az EESZT illetékesei részére továbbítottuk, kiemelve azt a kérés, hogy az ÁEEK részéről ingyenes program kerüljön biztosításra, mely egyszerre alkalmas a EESZT és a NEAK jelentési kötelezettség teljesítésére.

Az időközben bekövetkezett veszélyhelyzetre való tekintettel, különösen az ágazatot érintő gazdasági-finanszírozási helyzet miatt jeleztük, hogy megítélésünk szerint a 2020. június 1-től megvalósítandó jelentési kötelezettség teljesítésére a praxisok önhibájukon kívül nem fognak tudni felkészülni, így határidő halasztásra vonatkozó kezdeményezést nyújtottunk be. Erre pozitív visszajelzés sajnos a mai napig nem érkezett.

Az EESZT illetékes kapcsolattartójával többször egyeztetünk telefonon és felvilágosítást kértünk arra vonatkozóan, hogy lesz-e ingyenes, fogorvosi célra használható program. Nyilvánvalóvá vált, hogy határidőre nem fognak tudni a kollegák kívánságának megfelelő ingyenes programot biztosítani.

Más csatornán keresztül ahhoz az információhoz jutottunk, hogy az EESZT-ben valóban készül un. Mini HIS rendszer, de ez a program jelenleg még nem áll rendelkezésre. Továbbá ez a program nem kifejezetten a fogászati ellátók részére készül és a NEAK jelentés elkészítésére sem alkalmas.

A Flexi Medical Hungary Zrt. vezérigazgatója tájékoztatott arról, hogy van egy ingyenes, akkreditált programjuk, ami egyszerre biztosítja az EESZT és a NEAK jelentési kötelezettséget.

Kértük, hogy küldje meg azokat a szükséges információkat, amelyeket a tagjaink részére megküldhetünk.  

Mindezek ismeretében az alábbiakban továbbítom Friss Tamás (Flexi Medical Hungary Zrt.) vezérigazgatótól kapott információkat.

„2020. május 21-én a Flexi Medical Hungary Zrt. megjelentette Flexi-Dent fogászati szoftverének INGYENES verzióját.

A Flexi Medical Hungary Zrt. az ÁEEK kiemelt partnere és együttműködő demonstrátora az EESZT fejlesztésében, ezen kívül rendelkezik a megfelelő GDPR nyilatkozatokkal, továbbá ISO:27001 biztonsági minősítéssel is.

A Flexi-Dent FREE szoftvert az EESZT külön szerepelteti a választható medikai rendszerek listájában. 

Flexi-Dent FREE Fogászati szoftver-verziója ingyenes. Teljesen helyettesíti a Tetfog programot, számos funkcióját modernizáltuk, felhasználói felületét aktualizáltuk. A Flexi-Dent FREE automatikusan importálni tudja az adatokat a Tetfogból, amely az online regisztrációs folyamat egyik opcionális lépése. Természetesen ezen felül a törvényi előírások szerint megfelelően szolgáltatja az EESZT felé is a szükséges adatokat. Tehát ez egy megújított „Tetfog”, felbővítve az EESZT jelentés képességével.

A Flexi Medical Hungary Zrt. garanciát ad arra, hogy nem tervezi a FREE verzió üzleti modelljének későbbi megváltoztatását, tehát a program ezen verziója NEAK finanszírozott ellátás esetén, legfeljebb két kezelőegység használatáig valóban ingyenes és az is marad. A felhasználók támogatására 2-3 perces rövid videókat készítettünk, amelyek segítik a program használatához szükséges tudás elsajátítását. Használatának megkezdése semmilyen kötelezettséggel nem jár.”

 

Tisztelt Kollégák!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy mindenkinek egyéni döntése, hogy melyik akkreditált program alkalmazásával tesz eleget az EESZT jelentési kötelezettségének. A fenti programra vonatkozó tájékoztatást mindössze a rendelkezésünkre álló információk megosztása céljából küldjük.

Amennyiben a fenti programot igénybe kívánják venni, vagy további kérdésük merül fel, kérjük, hogy közvetlenül a forgalmazó céget keressék meg.

Elérhetőségeit az alábbi linken találják: https://www.flexi-dent.hu/ 

Budapest, 2020. május 24.

Kollegiális üdvözlettel:

Dr. Gerle János

elnök

 

Kapcsolódó dokumentumok:
Tájékoztató a Flexi-Dent FREE regisztrációra vonatkozóan

2020-05-24 11:38