Vállalkozások támogatása ügyében küldött levél

Kapták: MOK Területi Szervezetei

Tisztelt Elnök Asszony, Elnök Úr,

Mint előző levelemben írtam, a MOK elnöksége 2020 április 2.án levélben fordult Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport vezetőjéhez, melyben az egészségügyben dolgozó vállalkozások bekerüljenek a veszélyeztetett és támogatott ágazatok körébe.

Az Akciócsoport válaszából azt tudtuk meg, hogy a bejelentett gazdaságmentő intézkedéscsomag nem tartalmaz az egészségügyi ágazatra vonatkozó kedvezményeket, és hogy Orbán Viktor Miniszterelnök Úr 2020.04.06.-i bejelentésének megfelelően az Innovációs és Technológiai Minisztérium feladatává vált a gazdaságvédelmi program koordinálása, irányítása.

Ezért a mellékelt levélbe fordultunk Palkovics miniszter úrhoz.

A közelgő húsvéti ünnepekhez békét, nyugalmat kívánok a várható megpróbáltatások előtt.

Áldott ünnepeket kívánva:

Kincses Gyula

___________________________________________________________________

Dr. Palkovics László
Miniszter részére
Innovációs és Technológiai Minisztérium

Tisztelt Miniszter Úr,

2020 április 2-án a Magyar Orvosi Kamara elnöksége levélben fordult Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport vezetőjéhez, melyben az egészségügyben dolgozó vállalkozások bekerüljenek a veszélyeztetett és támogatott ágazatok körébe.

A mellékelt levelünkben javasoltuk a 47/2020. (III.18.) Korm. Rendelet, valamint a 61/2020. (III.23.) Korm. Rendelet módosítását, annak érdekében, hogy a megfogalmazott veszélyeztetett ágazatok körébe

  • az egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR és TESZOR 8690)
  • a szakorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8622)
  • az általános járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8621)
  • a fogorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8623)
  • a fekvőbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8610)
  • az idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül (TEÁOR és TESZOR 8810)

tevékenységet folytató, nem kisadózó vállalkozások is bekerüljenek, így a járvány okozta nehéz helyzetben az adózási könnyítés segítségével megtarthassák a munkahelyeket, fenntarthassák bérleti szerződéseiket, és vállalkozásaik a járvány lecsengésével ismét szolgáltathassanak.

Az Akciócsoport válaszából azt tudtuk meg, hogy a bejelentett gazdaságmentő intézkedéscsomag nem tartalmaz az egészségügyi ágazatra vonatkozó kedvezményeket, és hogy Orbán Viktor Miniszterelnök Úr 2020.04.06.-i bejelentésének megfelelően az Innovációs és Technológiai Minisztérium feladatává vált a gazdaságvédelmi program koordinálása, irányítása.

Ezért fordulunk Miniszter Úrhoz, hogy nem kisadózó egészségügyi vállalkozások megsegítését kiemelt prioritásként kezelni szíveskedjen.

Egyrészt önmagában az egészségügyi ágazat a jelen helyzetben kiemelt figyelmet és megbecsülést érdemel, másrészt itt is le kell írni, hogy a járvány alatt bedőlő egészségügyi vállalkozások orvos tulajdonosai, alkalmazottai a válság elmúltával jó eséllyel külföldön fognak boldogulást keresni, nehezítve ezzel az egészségügynek a válság utáni “normál üzemű” újraindítását.

Tagjainktól érkező jelzések alapján (2. számú melléklet) a jelenlegi (nem ágazatspecifikus) támogatási rendszer nem indokolható igazságtalanságokat okoz: ugyanazt a feladatot ugyanabból a NEAK forrásból ellátó háziorvosi vagy fogorvosi vállalkozások közül az egyik kap támogatást, a másik nem, attól függően, hogy milyen adózási formát választott. Ez indokolatlan diszkrimináció a frontvonalban dolgozó közfeladatot ellátó orvosok között. Azt is jeleznem kell, hogy a fenti probléma nem kizárólag a mintegy 10.000 háziorvost és fogorvost érinti, hanem a közellátásban számtalan szakterületen vállalkozóként dolgoznak kollégák, akiket a fenti probléma ugyanígy érint.

A fentiek alapján kérjük tisztelt Miniszter Urat, hogy az egészségügyet társadalmi súlyának, jelentőségének megfelelően kiemelt ágazatként tekintse, és az egészségügyi vállalkozásoknak a vállalkozás formájától függetlenül biztosítson kiemelt kedvezményeket.

Budapest, 2020. április 8.

Tisztelettel:

Dr. Kincses Gyula
elnök s.k.
Magyar Orvosi Kamara
2020-04-09 12:24