Eljárásrenddel kapcsolatos tájékoztatás

Kedves Kollegák!

Tegnap kaptuk meg és azonnal továbbítottuk Dr. Kásler Miklós miniszter által jegyzett „Eljárásrendet”. A dokumentumban foglaltak végrehajtása a hatósági jogkörrel rendelkező állami/önkormányzati szervek feladata. Eszerint nekik kell megszervezni az ellátást, kijelölni az állami/önkormányzati tulajdonban lévő ellátóhelyeket (megyék lakosság száma, területi sajátosságai, stb. alapján), koordinálni az ellátószemélyzet rendelkezésre állását, biztosítani a betegutakat, a lakosság értesítését a kialakítandó új ellátásrendről. A járványhelyzet folyamatos változását figyelemmel kísérve szükség szerint hatósági eszközökkel irányítania kell a sürgősségi ellátást.

Nevesítve van az alapellátást biztosító társszakmákhoz hasonlóan, hogy ez az illetékes önkormányzat (megyei, kerületi, járási), a Kormányhivatal (Népegészségügyi Osztály), a tisztifőorvos feladata és kötelezettsége. Ezeknek a hatósági jogkörrel és eszköztárral rendelkező szerveknek a feladata a betegellátó kapacitás összevonása, az ellátáshoz szükséges feltételek biztosítása. Kiemelten az ellátószemélyzet védőfelszereléssel való ellátása, a mindenre kiterjedő infekciókontroll fokozott betartása és ellenőrzése a Nemzeti Népegészségügyi Központ Kórházhigiénés Osztályának ajánlása szerint (triázs rendszer, beléptető zsilip, dokumentumok kitöltetése a betegekkel, stb.). Hatósági jogkör az ellátószemélyzet vezénylése, mely kiterjed minden alatti 65 év alatti köz- és magánszolgáltatóra egyaránt, valamint a rendszer működését biztosító teljes személyzet felkészítése és tájékoztatása.

A Kamara feladata együttműködni a hatóságokkal, segíteni ezt a rendkívül nehéz és bonyolult folyamatot, kommunikációs csatornáinkon keresztül eljuttatni a szükséges információkat, vagyis tőlünk telhetően mindent megtenni a járvány terjedésének megfékezésére és támogatnunk kell az újtípusú ellátórendszer felállítását.

A kollégák sok kérdést, észrevételt, véleményt fogalmaznak meg és küldenek nekünk. Képtelenek vagyunk mindenre válaszolni, de igyekszünk minden fontos információt, naprakész tájékoztatást megadni. Ugyanakkor látható, hogy a kollégák véleménye ugyanazokról a kérdésekről, a problémák megoldásáról rendkívül heterogén, gyakorta ellentmondásos. Egyikünknél sincs a bölcsek köve, a jövőt illetően túl sok a bizonytalanság. Egy azonban biztos, úrrá kell lenni ezen a súlyos helyzeten, meg kell őriznünk egészségünket, hogy néhány hónap múlva normális körülménynek között mindannyian újra gyógyíthassunk.

Kollegiális üdvözlettel:

Dr. Gerle János

elnök

 A Járási Hivatalok Népegészségügyi Osztályainak elérhetősége az alábbi linken megtalálható.

(A keresőbe be kell írni az adott település nevét.)

https://jarasinfo.gov.hu/
2020-03-25 14:26