Kedves Kollegák!

Mindannyiunkban tudatosult, rendkívüli helyzet van, mely a fertőzésveszély növekedésével napról-napra súlyosbodik. Rendkívüli helyzetben rendkívüli helytállásra van szükség. Ilyet még nem éltünk át, ezért felkészülni sem tudtunk rá. Nincsenek általánosan alkalmazható szabályok, mindenki számára egyértelműen használható eljárásrendek. Nekünk magunknak kell a saját környezetünkben, rendelőnkben lehetőségeinkhez mérten, orvostól elvárható módon cselekednünk. A józan ész és a tisztességes helytállásra való törekvés irányítsa cselekvőképességünket!

A MOK Fogorvosok Területi Szervezete titkárságán keresztül minden információt azonnal megosztunk a kollegákkal. Nincs idő mérlegelni, nincs lehetőségünk a rendelkezésünkre álló információkat hosszasan értékelni és elemezni: „Kétszer ad, aki gyorsan ad”. Az most a legfontosabb számunkra, hogy mindenkit elérhessünk. Nincs közfinanszírozott és magánfogorvos, nincs kis vagy nagy fogorvosi praxis, csak fogorvos van, akinek segíteni próbálunk a soha nem tapasztalt nehéz helyzetben. Felértékelődik a kollegialitás érzése, nem elvont magasztos fogalomként jelenik meg, hanem valós gyakorlati értelmet nyer. Aki csak tud legyen szolgálatra készen a rendelőjében, hogy sürgősségi ellátást tudjon adni betegeinknek. A legkritikusabb állapot adja a legnagyszerűbb lehetőséget arra, hogy bizonyíthassuk, készek vagyunk hivatásunk gyakorlására a válsághelyzetben is. Ugyanakkor védjük idősebb kollegáinkat, valamint azokat is, akiknek rizikóbetegségük miatt most megkülönböztetett gondoskodásra van szükségük.

Segítsük egymást, fogjunk össze és mutassuk meg, hogy a többi, emberfeletti teljesítményt nyújtó orvoskollegáinkhoz hasonlóan mi is tudjuk mi a kötelességünk.

A napokban kerül nyomdába a Magyar Fogorvos lap. Előre bocsátom a vezércikk utolsó mondatát:

Szeretném hinni, hogy a legnehezebb körülmények között is létezik számunkra az örökérvényű vezérelv; az orvosi hivatás méltósága és a Hippokratészi eskü.

Őszinte tiszteletünk és nagyrabecsülésünk azoknak, akik minden megpróbáltatás ellenére most is ott állnak a fogorvosi szék mellett.

Kollegiális üdvözlettel:

Dr. Gerle János

elnök

Kérjük a kollégákat, hogy a www.kamara.fogorvos.hu honlapunkat folyamatosan kísérjék figyelemmel, ahol igyekszünk a fontosabb anyagokat, tájékoztatókat közzé tenni.
2020-03-23 18:23