Tájékoztatás a COVID-19 járvány veszélyhelyzetének idejére

Tisztelt Kollegák!

A Kormány országos veszélyhelyzetet hirdetett ki. Március 14-én a miniszter módosított rendeletet jelentetett meg, mely szerint a közfinanszírozott fogorvosi rendelők sürgősségi ellátást nyújtanak. A MOK-nak, mint köztestületnek nincs hatósági jogköre, csak ajánlásokat fogalmazhatunk meg, továbbá felhívjuk a kollegák figyelmét a rendeletek megjelenésére és széles körben tájékoztatjuk azokról a fogorvostársadalmat. A fogorvosi alap-és szakellátó szolgálatok a sürgősségi ellátás szempontjából körülbelül azonos beavatkozásokat végeznek el, ezért azt javasoljuk, hogy a szakellátó kollegák is vegyék figyelembe a módosított rendeletet. Mivel a rendelet hatálya nem terjed ki a magán egészségügyi szolgálatokra, a sürgősségi ellátás biztosítása számukra nem kötelezettségként jelenik meg. Ettől függetlenül úgy gondoljuk, hogy az egészségügyi személyzet, annak családtagjai, a betegek fokozott járványveszélynek vannak kitéve. Így a magánpraxisokra is értelemszerűen többet, mint ajánlást jelent a széleskörű betegellátás korlátozása, a sürgősségi ellátásra való áttérés.  

Összeállítottunk egy információs csomagot, amely most naprakész információkat gyűjt össze.

Mivel azonban a helyzet naponta, sőt óránként változhat, ezt igyekszünk folyamatosan frissíteni.

A napi járványhelyzetnek megfelelően, azt folyamatosan követve az Országos Hivatal és a Fogorvosok TESZ titkársága is átalakítja működését.

Megszűnik az ügyfélfogadás, a munkatársak otthon látják el a titkársági feladatokat. Telefonon és elektronikus eszközökkel mindannyian elérhetőek vagyunk, de a cselekvési lehetőségeink korlátozottak lehetnek. Kérem, hogy ezt mindannyian vegyétek figyelembe és segítsük egymás munkáját.

A kapcsolattartásra vonatkozó információk az alábbi linken elérhetőek: https://www.kamara.fogorvos.hu/?module=news&fname=elerhetoseg

A COVID-19 rendkívüli, számunkra még eddig ismeretlen járványhelyzetet teremtett. Az egészségügyi veszélyhelyzetben mindannyian kiszolgáltatottak vagyunk, de a sürgősségi ellátást nyújtó kollegáink, az egészségügyi személyzet a legveszélyeztetettebb. Rájuk kellene a legjobban vigyáznunk, mely a jelenlegi körülmények között a legnehezebb. Közösen tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy mindannyian egészségesen kerüljünk ki ebből a küzdelemből.

MOK Fogorvosok TESZ Elnöksége nevében,

kollegiális üdvözlettel

Dr. Gerle János

A mellékelt dokumentumokat összeszerkeztve, kivonatosan tesszük közzé.

Az alábbiaknak köszönöm szakmai segítéségét: Dr. Bágyi Kinga, Dr. Hajdú Róbert, Dr. Herczeg Olga, Dr. Hermann Péter, Dr. Karászi Zsolt András, Dr. Nagy Ákos, Dr. Varga István, Dr. Zsoldos Márton

Kapcsolódó dokumentumok:
Megkeresés_Eü_Államtitkár_20200316
Megkeresés_Tisztifőorvos_20200316
COVID19_Miniszteri_level_20200316
A 2019-nCoV transzmissziós útvonalai és ennek kontrollálása a fogászati praxisban irodalommal_20200315
COVID-19 Tájékoztató sürgősségi ellátásról_Karászi Zsolt András_20200314
Sürgősségi ellátás_Hermann Péter_20200313
COVID19_uj_koronavirus_tajekoztato_EMMI_20200313
Fogorvosi helyzet-koronavírus_20200313
Bágyi Kinga_megkeresés részlet_ 20200313
EMMI_Dr_Kásler_Miklós_felhívás_önkéntességre

2020-03-17 10:18