Tájékoztatás az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerhez csatlakozás fogorvosokat érintő kötelező határidők kérdéséről


Tisztelt Tagunk!

 

Értesítjük, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (továbbiakban: EESZT) rendszerhez való csatlakozásról és a 2017. november 1. napjával kötelező e-recept használatáról szóló 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet 22.§ (1) és (2) bekezdése, valamint a rendelet 12.§, 19.§-ai és 1. melléklete egyértelműen megjelöli a fogászati ellátást.

 

Tehát a jelenleg hatályos jogszabály szerint, a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást nyújtó fogorvos köteles csatlakozni az EESZT-hez 2017. november 1. napjáig, figyelemmel arra, hogy az említett rendelet 1. sz. mellékletében nevesítve szerepel a fogászati ellátás.

 

Az EESZT Információs Portálon (https://e-egeszsegugy.gov.hu/eeszt) elérhető Kontakt Center munkatársai telefonos érdeklődésünkre adott válasza, valamint fogorvos tagunknak e-mailen küldött tájékoztatása szerint, várhatóan egy 2017 őszén megjelenő jogszabály kiveszi a fogorvosokat az idei, kötelező EESZT-csatlakozási kötelezettség alól.

 

Kontakt Center munkatársa által, tagunk részére írásban adott válasz:

 

„ Jelenleg a közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok még szerepelnek a csatlakozásra kötelezettek között, azonban az ősszel hatályba lépő rendelet kiveszi a fogorvosokat a csatlakozásra kötelezettek közül.

 

Továbbra is kiállíthat papír alapú receptet, ez 2018. december 31-ig nem fog megszűnni.”

 

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezete (MOK FTESZ) elnöke, Dr. Hermann Péter személyesen kért tájékoztatást a fogorvosokat érintő kötelezettségről az EESZT üzemeltetését felügyelő Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) illetékes vezetőjétől, aki további türelmet kért a kérdés megválaszolására.

 

A MOK FTESZ 2017. szeptember 14. napján hivatalos, írásbeli megkeresést küldött felé az ÁEEK számára annak érdekében, hogy pontos információt kapjunk a fogorvosokat érintő csatlakozási kötelezettségről, azonban egyelőre nem érkezett válasz, így e tekintetben, a fent említett jogszabályi tartalmon kívül, a mai napig nem áll rendelkezésünkre pontosabb információ.

 

Amennyiben konkrét információ és hivatalos válasz érkezik részünkre EESZT csatlakozás és e-recept témakörben, úgy arról haladéktalanul étesíteni fogjuk tagjainkat.

 

 

                      

 

Dr. Roczkó Zsuzsanna

ügyviteli vezető

 


Kapcsolódó dokumentumok:
Tájékoztatási kérelem

2017-10-03 12:11