Főoldal


 

 

 

2023. januártól újra  indul  a "MOK Akadémia",
"Általános egészségpolitikai, munka- és vállalkozásjogi, szervezeti ismeretek MOK tagoknak"címmel.


 

 

 

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezete levélben kereste meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt hivatalos állásfoglalást kérve a kata-adóalany egyéni vállalkozó fogorvosok részéről történő egészségpénztári számla kibocsátásának feltételeiről. A fenti linkre kattintva olvashatják az adóhatóság jogi véleményét a kérdésre vonatkozóan.

 


 

 

a kisadózó vállalkozók tételes adójáról

Megjelent a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló új törvény, melynek legfontosabb változásai néhány pontban a következők:

  • Csak főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet kisadózói adóalany, a betéti társaságokat, közkereseti társaságokat, ügyvédeket, ügyvédi irodákat kizárták ebből a körből.
  • Kizártak a kisadózói adóalanyiságból: a főállású munkaviszonnyal rendelkező, saját jogú nyugdíjas, rokkantsági nyugdíjban részesülő, rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban részesülő, társas vállalkozói jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos tanulmányok mellett vállalkozói tevékenységet folytató, valamint a külföldön biztosított személyeket.
  • A kisadózói adóalanyiság körébe eső vállalkozások csak magánszemélyeknek, valamint őstermelőknek nyújthatnak szolgáltatást, értékesíthetnek terméket.

Az adóalanyiság választását az állami adó- és vámhatóságnál (NAV) kell bejelenti a NAV által e célra rendszeresített nyomtatványon. A bejelentést követően a kisadózói adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre. A tételes adó mértéke továbbra is 50 ezer forint havonta, az éves bevétel keretösszege 18 millió forintra nőtt. A kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény 2022. augusztus 1-jén lép hatályba.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Orvosi Kamara törekszik az új szabályozás miatt hátrányt szenvedő kollégák helyzetének rendezésére, ennek érdekében már a törvény kihirdetése előtt közleményben jelezte fenntartásait.


A Magyar Orvosi Kamara közleménye a KATA szabályok átmenet nélküli átalakításáról

A MOK elnökségének kérésére S. Csizmazia György okleveles adószakértő útmutatót készített az eddig KATA-val adózó orvosok számára.


 

Tisztelt Kollégák! 

Július 14-én az iskolafogorvosok és szakellátók kezdeményezésére egyeztető tárgyalást folytattunk a kollégák jogállásának és helyzetének megoldásra váró kérdésében. 

A tárgyalás eredményeképpen született meg az a csatoltan olvasható levél, amelyet még július 14-én délután elküldtünk Belügyminiszter Úrnak, bízva abban, hogy pozitív döntés születhet a régóta függőben lévő helyzet megoldására. 

Dr. Linninger Mercedes
elnök


 
Előző Következő